Gå direkt till innehållet
EURES (EURopean Employment Services)
  • Nyhetsartikel
  • 11 april 2025
  • Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering
  • Lästid: 4 min

Så här rekryterar du till tjänster som är svåra att tillsätta

Att hitta – eller utbilda – rätt person för ett visst jobb kan bidra till att öka produktiviteten i en tid då många europeiska arbetsgivare har svårt att rekrytera.

How to recruit for hard-to-fill positions

Kompetensbrist hotar ekonomier över hela Europa i en tid av demografiska förändringar och omställning till digital och grön teknik. Här undersöker vi vilka tjänster som är svåra att tillsätta i Europa -- och föreslår taktik som arbetsgivare kan använda för att öka rekryteringen. 

Vilka tjänster är svåra att tillsätta för arbetsgivarna? 

Europeiska kommissionen har identifierat 42 bristyrken inom sektorerna hälso- och sjukvård, teknik, byggnation, turism och transport. Lastbils-, spårvagns- och bussförare finns på listan tillsammans med sjuksköterskor, läkare, ingenjörer, mjukvaruutvecklare och systemanalytiker, murare, kockar, servitörer med flera. 

Bristerna ökar i takt med att befintliga arbetstagare går i pension och efterfrågan blir större inom nya tillväxtområden, bland annat den digitala och gröna industrin. I en Eurobarometerundersökning från 2023 konstaterades att 78 procent av de små och medelstora företagen – som utgör 99 procent av Europas företag – uppgav att de hade svårt att rekrytera kvalificerad arbetskraft.

EU:s stöd till arbetsgivare omfattar kompetenspakten, som ingår i den europeiska kompetensagendan sedan 2020, vars syfte är att höja kompetensen hos den europeiska arbetskraften. Fördelar för medlemsföretagen (7 500 under 2023) omfattar nätverksarbete, kunskaps- och vägledningscentrum samt tillgång till utbildning och evenemang. År 2023 hade mer än två miljoner personer redan fått avancerad utbildning. 

Taktik för framgångsrik rekrytering

Att få in nya arbetstagare, hjälpa dem som tidigare inte har arbetat att ta anställning och utbilda befintliga arbetstagare med ny kompetens är exempel på åtgärder för att ta itu med kompetensbristen som föreslås i en rapport från 2024. Här är några viktiga taktiker och exempel på hur företagen tillämpar dem i praktiken, med rapporten som utgångspunkt.

Locka nya arbetstagare till sektorn: Att förbättra kvaliteten på jobben och göra sektorn mer attraktiv samtidigt som man undersöker möjligheten till rörlighet från andra EU-länder och länder utanför EU kan hjälpa företagen att hitta nya talangkällor. Ett kroatiskt hotell lyckades undvika brist på säsongsarbetare genom att erbjuda betald övertid, lojalitetsbonusar, deltidsarbete och flexibla arbetsalternativ samt stöd till boendekostnader och genom att använda regionalt handelsstöd för lokal, nationell och internationell marknadsföring. 

Aktivera underutnyttjad arbetskraft: Att minska barriärer som håller personer med hälsoproblem eller omsorgsansvar borta från arbetsplatsen kan bidra till att locka fler till arbetsplatsen, liksom stöd till åtgärder för att integrera migranter och flyktingar. Den tjeckiska grenen av forskningsföretaget Ipsos erbjöd mamma- och pappaledighet, flexibelt arbete och en förskola på plats för att rekrytera och behålla personer med omsorgsansvar. I Sverige anordnade sysselsättningsprojektet Ukrainian Professional Support Centre nätverksevenemang och jobbmässor, skapade databaser över meritförteckningar och tillhandahöll utbildning för att locka kvalificerade flyktingar till roller inom olika områden såsom hälso- och sjukvård, social omsorg och IKT.

Höja kompetensen hos lokala arbetstagare: arbetslivserfarenhet och utbildningsprogram kan bidra till att höja kompetensen hos befintlig personal och lokala arbetssökande. Arbetsgivare kan också upptäcka att förbättrade rekryteringsstrategier och verktyg (t.ex. sociala medier) kan bidra till att locka till sig välbehövliga talanger. Cyprus Public Transport inrättade ett eget lärlingsprogram för bussförare som täckte kostnaden för lektioner för framgångsrika anställningar efter sex månader, det nederländska it-företaget Aurai erbjöd ett avancerad praktikprogram som täckte områden som datateknik och maskininlärning och Helsingfors stad lanserade ett flexibelt arbetsplatsbaserat utbildningsprogram för att göra det möjligt för arbetslösa, flyktingar, migranter och andra att bli vårdbiträden. 

Så här kan Eures hjälpa dig

Eures kan hjälpa arbetsgivare att rekrytera arbetstagare från andra europeiska marknader. Eures nätverk av rådgivare i de 27 EU-länderna, Schweiz, Island, Liechtenstein och Norge erbjuder rådgivning och praktiskt stöd vid anställning både till arbetsgivare och till de arbetssökande som antar deras erbjudanden. Nätverket kan hjälpa till att identifiera var övertaliga arbetstagare från andra marknader kan finnas tillgängliga för tjänster som är svåra att tillsätta. 

Klicka här för att kontakta en Euresrådgivare 

 

Relaterade länkar:

Chatta med en Euresrådgivare

Företagens metoder för att hantera brist på arbetskraft (på engelska)

Levnads- och arbetsvillkor i andra EU-länder

Läs mer:

Europeiska jobbdagarna

Hitta Euresrådgivare

Levnads- och arbetsvillkor i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eures tjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på X

Eures på LinkedIn

Eures på Instagram

Teman
  • Företag /Entreprenörskap
  • EU-verktygslåda för mobilitet
  • EURES-utbildning
  • Råd och tips
  • Interna EURES-nyheter
  • Arbetsmarknadsnyheter/mobilitetsnyheter
  • Nyheter/rapporter/statistik
  • Rekryteringstrender
Relaterade avsnitt
Sektor
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Education
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Transportation and storage

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.

OSZAR »